Miksaus

Miksaus laittaa äänitteen soundaamaan

Miksauksessa erilliset ääniraidat yhdistetään kokonaisuudeksi ja määritetään miltä lopputulos tulee kuulostamaan. Miksatessa määritetään eri instrumenttien väliset voimakkuussuhteet, stereokuvan panoroinnit, säädetään äänensävyt, dynamiikat ja lisätään kaiut sekä muut efektit mitä äänitteelle halutaan. Miksaus on biisin lopputulokseen merkittävästi vaikuttava vaihe, mutta onnistunut lopputulos vaatii myös onnistuneen äänityksen.

 

Miksaus toteutetaan soundistin omassa äänitarkkaamossa joko aiemmin nauhoitettujen raitojen pohjalta tai asiakkaan itse toimittamasta äänimateriaalista. Referenssimateriaalin eli vertailumusiikin toimittaminen ennen miksauksen aloittamista on suotavaa, jotta voidaan luoda yhteisymmärrys halutusta soundimaailmasta.

 

Miksauksen hinta riippuu mm. raitojen ja levyllä käytettyjen instrumenttien määrästä. Yksinkertainen akustinen kitaraäänitys on luonnollisesti nopeampi miksata kuin isomman kokoonpanon omille raidoilleen äänitetty demobiisi, joka saattaa sisältää jopa kymmeniä raitoja pienine yksityiskohtineen. Hinnat sovitaan aina tapauskohtaisesti.

 

Miksattu tuotos voidaan myös masteroida, joka viimeistelee soundiin lopullisen silauksen.

 

Lopullinen tuote voidaan toimittaa asiakkaalle ladattavina äänitiedostoina tai CD-levyllä.